3 Haziran 2020 Çarşamba

Dijital Baskı Kumaş Nedir

Tekstil dünyasında yaşanan gelişmeler son derece baş döndürücü. En son bir belgeselde sütten elbise yapıldığını duyunca oha ne oluyor dedim. Hani daha önce çikolatan yapılmış elbise görmüşsünüzdür, elbisenin üzerine çikolata koyuyorlar falan filan, ama bu böyle değil... Adamlar bildiğiniz sütten önce iplik yapıyor sonra da bu iplikten kumaş dokuyarak gerçekten giyilebilir kıyafet yapıyorlar.. Bunu görünce aklıma ilk Bülent Ersoy geldi, hani bir klibinde saf süt ile doldurulmuş küvete girip süt banyosu yapmıştı ya, işte bu elbiseler Türkiye'ye gelse sanırım ilk müşteri Bülent Ersoy olurdu...
Neyse çeneyi bırakalım ve biraz da konumuza odaklanalım, evet benim yeni tanıştığım bir kumaş türü var adı da dijital baskı kumaş...
Bu da ne diyebilirsiniz ama öyle korkulacak bir şey yok, şimdi bu olayın özü şu, adamlar polyesterden kumaşı dokuyorlar, sonra büyük yazıcılar var, bilmiyorum hiç gördünüz mü, mesela bir ev yaptıracak olsanız size kocaman kağıtlarda proje verirler. İşte bu en az 1,5 metre boyu olan yazıcılarda bu çıktılar alınabiliyor.
Şimdi 1950'li yıllarda bu olay başlamış, ilk dijital baskı olayı. Eski usulde bir kumaşa desen basacaksanız bir çok işlemden geçmesi gerekiyordu, yok boyahane, yok kalıphane, yok yıkama falan filan. Ama bu adamlar bir yazıcı bulmuşlar, önce kumaşın üzerine basılacak deseni ince bir şeffaf kağıt gibi çıktısını veriyor. Sonra başka bir makine var buna da transfer makinesi diyorlar, bu makineye bir rulo kumaş giriyor, bir rulo da desen kağıdı giriyor. Bu transfer makinesi sıcaklık ve diğer bir kaç işlem ile birlikte deseni kumaşın üzerine basıyor ve sahip olduğu organik doğal boyalar ile de renklendirilmesini sağlıyor ve işlemin sonunda polyester kumaş üzerinde istediğiniz desen, istediğiniz renklerde elde edilmiş oluyor.

Dijital baskı kumaşın avantajları nedir derseniz, bir kere üretim konusunda zaman tasarrufu müthiş derece de iyi olmakta, geleneksel tekstil yöntemleri ile hem çok büyük işletmelere hem de çok büyük zamana ihtiyaç var ken bu sayede çok kısa sürede büyük miktarlarda kumaşın işlenmesi gerçekleşmekte.
Yine sahip olduğu sonsuz renk ve desen çeşitliliği ile istenilen renkler istenilen desenler anında işleme konulabiliyor.
Son olarak ta bu dijital baskı kumaşlar nerede kullanılır diyorsanız bir çok yerde kullanabiliyorsunuz. Mesela runner masa örtüsü yapmak isterseniz bu kumaşlar tam size göre, yine döşemelik olarak kullanılmakta, mesela koltuk döşemesi gibi bir çok alanda harika desenleri kullanabilirsiniz. Yine perde olarakta kullanmanız mümkün.
En çok merak edilen konulardan birisi de dijital baskı kumaşların fiyatları ne kadar? Ben bir çok siteye firmaya baktım, Bursa'da bir tane firma keşfettim, Tataroğlu Dijital Kumaş diye, kendileri bu kumaşın üreticisilermiş aynı zamanda da internet sitelerinde metre usulü satışını yapmaktalar. Fiyatları piyasada ki diğer sitelere oranla çok daha uygun ve kaliteli. Metresini 30 Türk lirasından şuanda satmaktalar. Kumaşın eni 143 cm olmakta, siz artık yapacağınız desen ve işleme göre gerekli kumaşı buradan metre usulü alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Homeopati ile Tedavi Edilen Hastalıklar

 Homeopati ile tedavi edilen hastalıklar arasında yok yok desek yeridir.